Terapeutul Meu Blog

Răspunsuri la întrebările tale

Ce este dezvoltarea personala?

„Orice cunoastere incepe de la cunoasterea de sine.”

Ce este dezvoltarea personala?
Dezvoltarea personala este un proces, nu este ceva ce se intampla o
data, de doua sau de mai multe ori in viata. Poate tocmai de aceea, ai intalnit oameni care citesc mult, participa la tot felul de evenimente care au ca tema dezvoltarea personala, dar tot ce schimba ei sunt sfaturile pe care le dau si bagajul de cunostinte, insa felul in care se poarta, modul in care traiesc, felul in care te simti in preajma lor si oamenii din jurul lor, raman la fel.
Cum a aparut conceptul de dezvoltare personala?
Desi conceptul de dezvoltare personala pare ceva nou, dezvoltarea personala estre un proces ce s-a intamplat dintotdeauna in terapie si este denumit „psihoeducatie” si presupune: sa te cunosti si sa te intelegi, sa dai un sens vietii tale si sa decizi ce vrei sa schimbi si cine vrei sa fii. Si , pornind de la faptul ca ai inteles cine esti si cine vrei sa fii, ce poti schimba si ce nu poti schimba, sa inveti cum sa schimbi si sa inveti sa accepti ceea ce nu poti schimba.
Cand incepe dezvoltarea personala?
Adesea, acest proces incepe dintr-o stare de nemultumire si disconfort, iar ceea ce te motiveaza este o lipsa – lipsa starii de bine. Asa ca incepi prin a cauta raspuns la mai multe intrebari: „Cine sunt?”, „De ce nu sunt acolo unde mi-am dorit?”, „Cine vreau sa fiu?”, ” Ce trebuie sa fac pentru a ajunge acolo unde imi doresc?”, „Ce ma ajuta sa nu ma opresc?”. Apoi sa faci tot ce tine de tine pentru a ajunge acolo unde iti doresti.
Ce presupune dezvoltarea personala?
Dezvoltarea personala presupune sa te cunosti, pentru a putea sa te intelegi si sa te simti bine cu tine; sa stii ce te supara si sa inveti cum sa schimbi asta, apoi sa schimbi; sa stii ce vrei si cum sa ajungi acolo unde vrei; sa iti gasesti resursele care te motiveaza si sa le folosesti in acest proces care, odata inceput, va dura toata viata. La inceput va parea greu, insa rezultatele te vor motiva sa perseverezi.
Cum iti dai seama ca esti in procesul de dezvoltare personala?
Primele semne sunt: te simti mai bine, te intelegi si te observi mereu; nu mai simti nevoia sa ii schimbi pe cei din jur; nu dai sfaturi decat cand ti se cer si cu precautie; esti mereu atent la ce simti si cauti mereu sa iti explici ce anume din ce faci tu ii determina pe cei din jur sa se comporte intr-un mod sau altul; esti mult mai tolerant, deoarece intelegand cat de mult poti gresi tu, ceilalti – care nu s-au intrebat macar cine sunt si ce vor, ce ii face fericiti si ce ii nemultumeste – au tot dreptul sa greseasca. Si asta nu inseamna ca vei tolera orice si pe oricine, doar ca nu te mai infurii, deoarece stii ca tu esti responsabil de ceea ce simti si poti decide cine sa iti fie in preajma si cine – nu.

Dezvoltarea personala este despre a te cunoaste si intelege, in primul rand pe tine, astfel incat sa te simti impacat cu tine, cu ceilalati si cu viata, si actiunile tale sa te duca spre cee ce stii ca iti doresti.
Odata pornit acest proces, viata devine asa cum ti-o doresti, deoarece totul se intampla in mintea ta, iar creierul nu face diferenta intre realitate si imaginatie, asa ca cea mai mare creatie a mintii tale este viata ta.
Iti doresc sa fii curios ca un copil, intelept ca un maestru si perseverent ca un adult!
Ana Dobre – om si psiholog


Lasă un răspuns