Terapeutul Meu Blog

Răspunsuri la întrebările tale

Bărbații și intimitatea emoțională

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care bărbații care au deja o relație vin în terapie este faptul că li se reproșează că nu știu să comunice sau nu comunică suficient, ca și cum comunicarea ar fi singura cale de apropiere.

Însă nu despre comunicare vreau să scriu aici, ci despre cum și de ce pentru un bărabat este mai dificil decât pentru o femeie să comunice verbal.

Adevărul este că e mai greu să ai o relație decât sa zbori din floare în floare, iar să stai de unul singur este o provocare căreia doar oamenii echilibrați psihic îi pot face față.

Căsnicia a apărut ca o instituție pragmatică, iar dragostea era opțională. Căsnicia obișnuia să fie o chestiune de întreținere economică și un parteneriat pe viață. În cadrul căsniciei dragostea se putea dezvolta în timp, dar nu era indispensabilă succesului relației.

Acum, încrederea și afecțiunea au luat locul respectului.

Intimitatea a devenit antidotul pentru viețile aflate în curs de izolare, a devenit o nevoie pe măsură ce a fost mai greu de obținut. Am devenit mai singuri și avem mai multă nevoie de apropiere semnificativă.

Când oamenii au relații sociale sincere și apropiate este mai probabil ca ei să caute spațiu și nu apropiere intimă. Dar nu mai arăm pământul împreună. Azi vorbim și avem o ”foame” profundă de contact uman, mai ales atunci când ne dorim sau avem nevoie. Așteptăm să primim și am uitat să dăruim, așa că rareori învățăm ca ”dăruind primești”. Când femeile nu au mai depins financiar de soții lor, nu au mai acceptat să îndure o căsnicie nefericită și au început să aibă așteptări mai mari. Însă s-a ajuns la ”feminizarea” intimității, cu accent pe comunicare, iar bărbații sunt pregătiți să facă, să fie neînfricați, să concureze.

Intimitatea ”dialogată” i-a pus pe bărbați în dificultate, iar în absența capacității de intimitate vorbită, corpul a devenit mijlocul lor de comunicare a intimității emoționale. Sfera erotică le oferă bărbaților o experiență plăcută pentru latura lor tandră. Prin intermediul sexului bărbații trăiesc plăcerea pură a conexiunii fără a fi nevoiți să vorbească.

Când nu ești forțat să vorbești, vei arăta în alte feluri cât de mult placi pe cineva. Intimitatea dusă prea departe poate deveni constrângere. Intimitatea nu este control. Intimitatea nu se impune.

Când nu mai e nimic ascuns, nu mai e nimic de descoperit.

Ca adulți, căutăm parțial controlul ca apărare împotriva vulnerabilității propriei iubiri.

Când nu le ai – familia și căsnicia – îți imaginezi o întreagă poveste frumoasă. Când le ai, te simți ca prins în capcană, iar dorința este greu de menținut, deoarece necesită o conciliere a două forțe opuse: libertatea și angajamentul.

Libertatea înseamnă: pasiune , noutate, schimbare, interes personal și acțiune; iar angajamentul presupune: stabilitate, rutină, rațiune, bunăstare colectivă, reflecție.

Cât va dura ”frumusețea” unei relații de lungă durată cum este căsnicia, depinde de capacitatea cuplului de a păstra echilibrul între libertate și stabilitate. Cel mai adesea căsniciile se bazează pe relații de dependență financiară sau emoțională și rezistă de frică.

Gânduri bune,

Ana Dobre – om și psiholog.

Lasă un răspuns