Terapeutul Meu Blog

Răspunsuri la întrebările tale

„Esti nebun!!” – cum etichetele psihiatrice ne afecteaza parerea despre oameni



Spre deosebire de apendicita sau gripa, atunci cand oamenii au o problema psihologica si urmeaza o terapie, ulterior societatea tinde sa nu-i considere "vindecati", desi nu se comporta diferit de restul lumii. Acest lucru se intampla si datorita faptului ca bolile mintale nu pot fi "vazute", iar oamenilor le este mai usor sa inteleaga o problema cand o pot vedea. In cazul bolilor mintale nu poti observa cu usurinta daca persoana a invins suferinta si, de asemenea, oamenii au tendinta de a aprecia boala mintala inntr-un mod irational, gandind in termeni de alb-negru: fie esti "normal", fie esti "bolnav".

Dar nu asa stau lucrurile in realitate. Cu totii avem probleme in anumite perioade din viata noastra si, uneori, reactiile la acestea sunt exagerate, alteori sunt moderate. Boala mintala nu este o chestiune ce calitate(cu totii avem probleme din cand in cand), ci doar de cantitate: cat de bine faci fata la un moment dat. Din aceste considerente, este important sa nu ne stigmatizam pe noi insine sau pe altii din cauza tratamentului prescris de un specialist din domeniul sanatatii mintale la un anumit moment din viata.

In 1974, David Rosenhan a facut un experiment numit: "Puterea limbajului si a etichetelor: "bolnavii mintal" versus "oamenii cu boli mintale"".

Cum a decurs experimentul?

Cercetatorul si cativa studenti au mers la o institutie psihiatrica si au incercat sa se interneze acolo. Au vrut sa vada cat de usor sau de greu este sa fii admis intr-o astfel de unitate medicala. S-au mai intrebat si ce s-ar intampla daca, odata admisi acolo, dupa aceea s-ar comporta normal. Va recunoaste personalul ca s-a facut o greseala? Poate asta sa faca distinctia intre un comportament "anormal" si unul "normal"? Au mai fost curiosi sa vada si dupa cat timp li se va da drumul.

Toate aceste intrebari au ca obiect efectele etichetarii: odata ce i-am aplicat unei persoane o eticheta, cum ar fi "deprimata" sau "schizofrenica", suntem oare capabili sa o vedem dupa aceea si cu alti ochi? Ce se intampla cu o persoana "deprimata" dupa ce si-a invins depresia - este vazuta ca un om "normal" sau este considerata "o persoana care a suferit de depresie"? Cat de puternice sunt etichetele in ceea ce priveste parerea noastra despre oameni?

Rosenhan si cei sapte participanti au cauzut de acord asupra declaratiilor pe care le vor face la internare: aud voci care spun "vid", "gol" si "bufnitura". Dupa ce au fost chestionati toti au fost admisi pentru internare. Sase dintre ei au primit diagnosticul de schizofrenie, iar unul de maniaco-depresiv(ceea ce azi se numeste tulburare bipolara). Ei si-au notat zilnic experientele din spital. Au fost externati dupa o periaoda de o saptamana sau doua luni. Odata externati, starea lor psihiatrica a fost estimata de medicii din spitalele respective ca fiind "ameliorata".

La acea vreme, studiul a provocat o serioasa ingrijorare in randul comunitatii din domeniul psihologiei in ceea ce priveste efectele etichetarii. Etichetele psihiatrice se pun si sunt considerate ca fiind importante, deoarece ajuta personalul care se ocupa de bolnavii mintal sa inteleaga mai bine de ce anume sufera o persoana si care e cea mai buna medicatie si terapie pentru boala respectiva. Probabil ca nici dumneavoastra nu ati avea incredere intr-un medic care nu are un nume pentru boala de care suferiti. Problema cu etichetele este ca se "lipesc" si devine dificil apoi sa te gandesti la persoana etichetata ca la o fiinta umana si nu ca la eticheta care i-a fost pusa. Avand in vedere ca cei care sufera de afectiuni medicale cum este apendicita sunt diagnosticati(etichetati) ca sanatosi dupa tratament, in doemeniul psihiatriei, dupa ce ti se pune o eticheta de "tulburare psihologica", nu inseamna ca nu poti scapa de problema, chiar daca asta nu este evident ca in cazul apendicitei.

Experimentul a fost repetat cu o persoana care era prezentata altora ca fiind o persoana "bolnava mintal" si aceeasi perosana ca avand o " boala mintala". Cei carora le-a fost prezentata au avut tendinta de a-si face o parere mai proasta despre capacitatile persoanei cand ea a fost prezentata ca fiind "bolnava mintal".

Comentariile ar fi de prisos, asa ca va invitam sa va formati propria opinie bazata pe aceste intamplari adevarate despre oameni, viata si realitate.

Ganduri bune!

Echipa www.TerapeutulMeu.ro



Lasă un răspuns