Terapeutul Meu Blog

Răspunsuri la întrebările tale

Tu cat de sanatos psihic esti?

Un psihic sanatos pesupune sa poti integra toate experientele de viata, astfel incat sa nu apelezi la a nega , indeparta sau ascunde nimic din propria biografie; sa fii impacat cu trecutul, multumit de prezent si cat mai optimist cu privire la viitor. Un psihic sanatos poate tine pasul cu schimbarile ce apar in realitate, astfel incat sa poti suporta si sa te poti obisnui cu realitatea in toata complexitatea ei, cu toate tensiunile si contradictiile ei, fara a evada cautand scuze sau vinovati, negand-o sau fugind de responsabilitati.

Care sunt trasaturile unui psihic sanatos?

 • Sa fii curios si sa iti doresti sa stii si sa cunosti mai mult. Sa fii deschis la experiente si sa le accepti in intregime. Sa stii sa iti folosesti atata intuitia cat si gandirea rationala. Sa iti cunosti propriile convongeri irationale pentru a putea intelege diferenta dintre realitateaa obiectiva si modul cum mintea ta deformeaza realitatea prin convingerile tale irationale.
 • Sa poti diferentia din ce in ce mai bine intre realitatea obiectiva si realitatea ta subiectiva. Sa crezi in Mos Craciun, dar sa stii ca el nu exista.
 • Sa fii in contact cu propriul corp si sa iti poti constientiza si controla propriile emotii si comportamente. Sa-ti poti simti, constientiza si denumi propriile stari emotionale si sa sii de ce simti ceea ce simti. Sa fii conectat cu propriile sentimente stiind de ce simti ce simti si ce poti face sa te controlezi reprezinta o conditie esentiala pentru a putea fi sanatos psihic.
 • Sa te cunosti, sa te accepti si sa te iubesti asa cum esti.
 • Sa detii capacitatea de a crea legaturi cu ceilalti, in timp ce te poti mentine delimitat de ei. Aceasta presupune sa te cunosti si sa stii sa te distantezi atunci cand ceilalti devin intruzivi sau cauta sa se foloseasca de tine si sa te santajeze emotional. Sa nu te lasi tulburat de pretentiile si reprosurile inadecvate. Sa stii cat de multa apropiere de cineva iti face bine si de cat spatiu ai nevoie, si in ce masura poti satisface nevoile celorlalti fara sa renunti la tine. Sa poti recunoaste ce e important pentru tine, astfel incat sa nu te pierzi in problemele celorlalti si sa nu pui convingerile lor despre lume si viata inaintea conceptiilor tale.
 • Sa iti cunosti si sa iti poti accepta usor biografia. Sa poti sa-ti amintesti cu usurinta evenimentele importante din viata ta. Sa stii, nu doar ce s-a intamplat, ci sa fi si inteles si sa fi dat un sens intamplarilor din viata. Sa poti dispune de propria biografie fara sa simti nevoia de a nega sau inlatura din contiinta intamplari si experiente neplacute.
 • Sa ai o sexualitate sanatoasa, bazata pe capacitatea de a crea relatii sanatoase, in care sa iti asumi responsabilittea pentru tine, dar si pentru partenerul sexual.
 • Sa iti poti asume responsabilitatea propriilor greseli fara sa dai vina pe altii. Sa nu ramai blocat nici in atitudinea de victima si nici in cea de agresor, ci sa inveti sa compensezi daunele avute si sa rezolvi adecvat conflictele create.
 • Cand esti stresat sa fii capabil sa iti reduci stresul si sa nu il amplifici.
 • Sa fii optimist cu privire la rezolvarea problemelor.
 • Sa accepti si sa poti evalua realist propia situatie.
 • Sa fii orientat spre gasirea de solutii in rezolvarea problemelor si nu pe a gasi scuze sau vinovati.
 • Sa refuzi sa ramai blocat in ipostaza de victima.
 • Sa iti poti gestiona eficient furia si agresivitatea.
 • Sa ai capacitatea de a construi relatii sanatoase si stabile.
 • Sa ai capacitatea de a-ti planifica viitorul.

Niciun medicament, medic, vindecator sau partener de viata nu pot inlocui sau compensa propria sanatate psihica.

Este sanatos sa stii ce presupune sanatatea psihica si sa fii preocupat de atingerea propriei stari de sanatate psihica, deoarece fara sanatate psihica nu te vei putea bucura de viata si nu vei putea simti implinirea sau bucuria aduse de fiecare realizare, chiar daca ai succes si reusesti sa iti atingi obiectivele propuse.

Tu ce ai facut azi pentru sanatatea ta psihica?

Cu drag,

Ana Dobre – om si psiholog.

#psihicsanatos #echilibru #fericire #sanatatepsihica

1 comment on “Tu cat de sanatos psihic esti?

Lasă un răspuns