Terapeutul Meu Blog

Răspunsuri la întrebările tale

Barbatul evitant

Barbatul cu Stil de Atasament Evitant

Te va curta si va insinsta ca nimeni altul. Se va stradui sa fie cel mai amuzant si chiar „spiritual”. Pana sa va intalniti, va „aprecia” toate „tampeniile” pe care le postezi pe retelele de socializare, de unde isi alege adesea victimele, si se va amuza la toate glumele mai mult sau mai putin „sărate”. Complimentele vor fi destul de reținute, dar bine țintite. Iti va propune foarte voalat sa va vedeti, deoarece el se teme de respingere. La inceput iti va parea putetnic si asumat, deoarece este obisnuit sa „încaseze” de mic, din copilarie, cand nu a avut sansa sa se simta iubit, cand cei apropiati si responsabili de el mai mult il certau pentru ceea ce nu era, decat sa-i aprecieze calitatile. Nu s-a simtit niciodata acceptat pe deplin, tocmai de aceea nici el nu se accepta in sinea lui. Te va contrazice subtil, deoarece se teme de conflict si cel mai mic semn ca nu esti de acord cu el il va face sa se retragă in carapacea lui. Reproșurile vor veni sub forma de sfaturi grijulii. Confunda responsabilitatea unei relatii cu îngrădirea libertatii, de aceea il vei auzi adesea spunand: „imi place sa fac ce vreau, sa fiu liber”, dar asta o va afirma mai ales cad va veti apropia mai mult. In intimitate se va purta ca un adolescent stangaci si tandru la inceput. Vei avea impresia ca esti „in sânul lui Avram”, tocmai de aceea faputul ca dupa cea mai „pasionala” intalnire, va disparea ca prin minune te va lasa in stare de soc. Nu iti va mai spune „buna dimineata”, va deveni subit foarte ocupat si critic, explicându-ti cat de grav este sa fii dependenta, cat de mult pretuieste el libertatea si cata nevoie are acum de singuratate si liniste, cat de „anormala” esti tu ca simti „prea devreme” ce simti si mai si spui, cat de posesiva esti ca vrei explicatii. Daca vei cauta sa intelegi punând intrebari, nu iti va mai raspunde. Te va lasa „suspendată” in panza de incertitudini pe care este obisnuit sa o urzeasca pentru a nu clarifica vreodata lucrurile, obisnuinta care ii da garantia ca , odata… candva, la suficient de mult timp incat el sa iasa din angoasa si nu atat de mult incat tu sa fi dat de tot uitării noptile „fierbinti” petrecute impreuna, iti va de semne ca nu te-a uitat, se va intoarce ca o caprioara sfioasa sa se mai adape o data, de doua ori… din izvorul pasiunii pe care si el o traieste langa tine.Va fi greu sa il refuzi pentru ca nu ai ce sa-i reprosezi, asa cu sunt mari sanse sa reluați „simfonia” cu 99% probabilitate sa se repete povestea. Nu ai cum sa intelegi pentru ca niciodata nu vei avea suficiente date si el nu iti va oferi raspunsuri.

Explicatie psihologica: spre deosebire de anxios, care stie si isi asuma teama de singuratate, isi cunoaste nevoile si cere ce vrea, cea mai mare frica a evitantului este frica de singuratate pe care el a refulat-o adanc in inconstient. Copilaria lui a fost umbrita de reprosuri si respingere;pe cand anxiosii au primit cand iubire cand respingere, evitantul nu s-a simtit niciodata cu adevarat iubit. Nu a experimentat niciodata acceptarea in totalitate a ceea ce este el ca fiinta umana, de aceea va pomeni adesea de iubire neconditionata, pe care o intelege gresit ca adult, pretinzând sa il iubesti indiferent de ce va face, asa cum l-ar fi putut iubi si nu a facut-o mama lui, adesea rece, furioasa, insensibile si critica. Va cauta sa se convinga prin majoritatea actiunilor si relatiilor lui ca se poate descurca singur. Nu va cere decat rareori ajutor, in schimb va ajuta pana la sacrificiu persoanele pe care le simte intuitiv ca avand aceleasi rani emotionale ca ale lui. Va fi singur adesea, insa singuratate lui va fi „acompaniata” de mici escapade amoroase cu „fostele” „inimi ranite” pe care le lasa mereu „agățate” de el , apărând si dispărând astfel incat ai nevoie de carti si experti in relatii sa poti pricepe ceea ce nu iti va da vreodata el sansa sa intelegi. Vestea buna: nici el nu se intelege, doar se amăgește.

Solutia: fugi! Nu vei putea sa intelegi ce se intampla decat cu mari costuri emotionale. La primul semn de instabilitate emotionala, cand dispare ca prin ceata, nu mai cere explicatii. Mai bine fugi! Ceata va ramane indiferent ce intrebi si cat de iscusită esti in a intelege sau a comunica. Ceata vine odata cu el si va ramane si dupa ce el dispare, pentru ca el nu va raspunde la intrebari care il incomodează, deoarece nu a experimentat ca a discuta in contradictoriu poate fi si constructiv. Se teme de conflict, asa ca va minti adesea, tot cum adesea vorbele lui nu se vor potrivi cu faptele. Poate va cauta sa aiba o relatie stabila dupa 40-50 de ani cand, odata cu trecerea anilor, nu va mai avea energia necesara reprimării fricii de singuratate si nici disponibilitatea de a „zbura din floare in floare”.

Scuza: nici el nu intelege ce i se intampla. Isi doreste intimitate si tânjește dupa ea, dar tocmai cand ajunge la intimitate si simte atat de inconfortabil incat, neînțelegând ce i se intampla, trebuie sa fuga.

Morala: nu confinda masculinitatea cu detașarea emotionala si nici ce spune cu ce face un om.

Simplifica: aduce liniste sau furtuna in viata ta, te simti la fel de bine cu el sau fara el?

Ce intelegi nu te mai poate afecta.

Ganduri bune!

TerapeutulMeu

2 comments on “Barbatul evitant

  1. NE TEMEM DE IUBIRE!…( IUBIREA ESTE DESTINATA, DEPINDE DACA SUNTEM DESTINATI PENTRU A INTELEGE, ESENTA REALA… PENTRU CARE NE-A FOST DESTINATA!..)

    UN ALT ASPECT CE SA DOVEDIT A FI INTELES , INTENTIONAT…GRESIT!

    VIATA, INCONJURATOARE , CAT SI CEA INTERIOARA , NU APARTINE OMULUI SAU ALTEI FIINTE ALATURATA , OMUL ESTE DOAR O EXISTENTA CA FIINTA. ERONAT SE AFIRMA: VIATA MEA , VIATA OMULUI , DACA AR FI AUTENTICA ACEASTA GANDIRE OMUL AR FI NEMURITOR!…( SA NU CONFUNDAM CONTINUITATEA EXISTENTEI NOASTRE CA FIINTA , PRIN DESTINATUL ACT SEXOAL !..) AR FI O GRESEALA IREPARABILA!

Lasă un răspuns