Terapeutul Meu Blog

Răspunsuri la întrebările tale

Complexul de inferioritate si sentimentul de inferioritate

Sentimentul de inferioritate este valabil pentru oricine si nu este nimic nefiresc in a te simti inferior. Oamenii vin pe lume neajutorati si au dorinta de a scapa de aceasta neajutorare, ceea ce ii determina sa caute superioritatea, sa caute o stare de mai bine. Toate progresele stiintifice se datoreaza cautarii superioritatii.
Opusul cautarii superioritatii este sentimentul de inferioritate, insa ambele stimuleaza efortul de dezvoltare. Fie ca isi doreste ceva mai bun sau vrea sa scape de sentimentul de inferioritate, omul continua sa mearga mai departe si sa nu fie satisfacut de situatia din prezent, vrea sa progreseze. Cei care nu au curajul de a merge mai departe cauta scuze sau vinovati pentru sentimentul de inferioritate si asta ii va face sa simta complexul de inferioritate.
In timp ce sentimentul de inferioritate poate fi cauza efortului si a dezvoltarii, in complexul de inferioritate sentimentul de inferioritate este folosit ca scuza pentru inactivitate.
Cand complexul de inferioritate este greu de suportat se poate transforma in complex de superioritate si se manifesta prin a te lauda cu prietenii „importanti” pe care ii ai, a minti in privinta experientei profesionale, a purta haine „de firma” si a-ti cumpara obiecte pe care nu ti le permiti.
Cei care ajung sa se laude nu au, de fapt, incredere in ei. Cel care se lauda o face doar dintr-un sentiment de inferioritate. Daca ai incredere in tine nu simti nevoia sa te lauzi. Unii ajung sa se laude cu nesansele lor, astfel ca slabiciunea poate deveni o forta foarte puternica.
Sentimentul de inferioritate firesc nu vine din comparerea cu altii, vine din compararea cu sinele tau ideal.
Cautarea sanatoasa a superioritatii este mentalitatea care te face sa avansezi pe cont propriu, nu sa faci tot ce este necesar pentru a deveni mai important decat ceilalti; sa progresezi fara sa intri in competitie. Suntem diferiti, nu suntem identici – suntem egali. Fiecare este alfel si , oricare ar fi diferentele dintre noi, suntem egali in drepturi: avem dreptul la sinceritate si la tratamente egale.
Atata timp cat nu cauti sa fii tu insuti, competitia iti va sta in cale.
Nu conteaza ce calitati ai, ci cum le folosesti.

Cu drag,
Ana Dobre – om si psiholog.

Lasă un răspuns