Terapeutul Meu Blog

Răspunsuri la întrebările tale

Santajul Sentimental

Ce este santajul sentimental?

Santajul sentimental sau emotional este o forma de manipulare prin care oamenii apropiati noua ameninta, direct sau indirect, ca ne vor parasi sau isi vor retrage sprijinul si afectiunea, daca nu facem ce vor ei. Esenta oricarui tip de santaj este o amenintare fundamentala: „Daca nu te comporti asa cum vreau eu, vei suferi!”, care poate fi exprimata in mai multe feluri diferite. Un santajist escroc ar putea ameninta cu folosirea informatiilor pe care le are despre o persoana pentru a-i afecta reputatia sau poate cere sa fie platit pentru a pastra secretul. Santajistul sentimental stie cat de pretioasa este pentru noi relatia cu el. Ne cunoaste vulnerabilitatile. Adesea santajistii emotionali ne cunosc cele mai intime secrete si, indiferent cat ar tine la noi, atunci cand le este teama ca nu-si pot impune vointa, folosesc aceste informatii intime pentru a modela amenintarile care duc la rasplata dorita: supunerea noastra.

De ce suntem santajati emotional?

Stiind ca ne dorim dragoste si apropiere, santajistii nostri sentimentali ameninta cu amanarea sau retragerea completa a acestora saune fac sa simtim ca trebuie sa le meritam. De exemplu: daca va mandriti cu faptul ca sunteti generosi si grijulii, santajistul sentimental ar putea sa va eticheteze drept egoisti si nepasatori daca nu dati curs dorintelor lor. Daca pretuiti banii si siguranta, santajistul sentimental ar putea pune conditii cand vi le ofera sau ar putea ameninta cu retragerea acestor privilegii daca nu faceti ce vrea el.

Cum iti dai seama ca esti santajat emotional?

Santajistul sentimental actioneaza mereu in ceata asigurandu-se ca noi nu putem vedea ce se intampla. Acesata ceata este confuzia pe care ne-o creeaza folosind in strategia lor frica, obligatia si vinovatia. Astfel, ei se asigura ca ne va fi frica sa ii suparam, ne vor faca sa ne simtim obligati sa-i lasam sa-si impuna vointa si teribil de vinovati daca facem altfel.

Deoarece este destul de greu sa recunosti un santaj sentimental, urmariti lista de mai jos si, daca veti raspunde afirmativ numai la una dintre intrebari, inseamna ca sunteti santajat sentimental.

Oamenii importanti din viata voastra (partener, parinti, copii, prieteni) fac vreunul din urmatoarele lucruri?

  • Ameninta sa va faca traiul dificil daca nu faceti ce vor ei?
  • Ameninta constant cu incheierea relatiei daca nu faceti ce vor ei?
  • Spun sau insinueza ca se vor neglija, isi vor face rau sau vor intra in depresie daca nu faceti ce vor ei?
  • Vor mereu mai mult, indiferent cat de mult le-ati oferi?
  • Presupun in mod constant ca le veti ceda?
  • Ignora in mod constant sau nu tin cont de sentimentele si nevoile voastre?
  • Fac promisiuni generoase care sunt conditionate de comportamentul vostru si pe care le tin rareori?
  • Va aplauda aprobator cand le cedati si isi retrag incuviintarea daca nu faceti asta?
  • Se folosesc de bani ca de o arma pentru a-si impune vointa?

Daca ati ajuns la concluzia ca sunteti santajat sentimental, nu va ingrijorati. Va asiguram ca exista multe schimbari pe care le puteti face pentru a va imbunatati situatia si felul in care va simtiti.

Stati aproapte, pe www.terapeutulmeu.ro, specialistii nostri in terapie de cuplu si relatii , revin cu detalii!

Lasă un răspuns