ZECE CĂI DE A-ȚI TRĂDA PERECHEA
Unele trădări sunt inevitabile între parteneri, deoarece este imposibil să te sincronizezi tot timpul cu celălalt. Ceea ce diferențiază cuplurile durabile și marcate de încredere, de celelaltecupluri, este faptul că că ele au găsit o cale de a-și corecta și integra greșelile, astfel încât trădarea să nu le facă scrum relația.
”69% dintre conflictele conjugale nu se rezolvă niciodată, dar maniera în care un cuplu își gestionează acele inevitabile puncte nevralgice…contează.”
Factorii care ucid o relație se pot încadra într-una dintre următoarele doua categorii:
- Impostura – când nu-ți dezvălui adevăratele nevoi pentru a evita conflictele.
- Năzuința sper o altă legătură emoțională – când partenerul nu pare disponibil să-ți ofere ce ai nevoie.
Cele zece căi prin care îți poți trăda pertenerul sunt:
- DEVOTAMENTUL CONDIȚIONAT
Se poate întâlni prin gândirea de genul: ”Sunt aici pentru tine…până când va apărea cineva mai bun.”. Astfel de parteneri flirtează, le fac ”ochi dulci” străinilor sau trimit diverse semnale că sunt disponibili, chiar dacă nu merg până la capăt. Orice incident neprevăzut, de la o ceartă până la o gripă sau stresul de la job, poate diminua intimitatea și sprijinul oferit celuilalt. Celălalt partener poate crede că ceea ce se întâmplă este problema reală, când, de fapt, superficialitatea devotamentului alimentează conflictele ce par cauza.
2. AVENTURA NON-SEXUALĂ
Se întâmplă adesea când petreci prea mult timp la locul de muncă sau în alte contexte zilnice ( la sala de fitness, în parc cu copiii, la cafenea) cu altcineva și dezvolți așa-numita ”prietenie platonică”. Astfel de relații sunt prin definiție non-sexuale, însă camarazii pot ajunge să afle detalii intime despre viața celuilalt. Nu înseamnă neapărat o trădare să ai prieteni de sex opus în diverse zone ale vieții, însă dacă credeți că partenrul/partenera s-ar simți incomod văzând interacțiunile voastre cu această persoană sau că s-ar putea supăra din cauza confidențelor pe care i le-ați făcut altcuiva, atunci apropierea voastră de respectiva persoană este periculoasă.
3. MINCIUNA
”Nu ți-am spus fiindcă știam că o să explodezi, exact cum faci acum!”.
Minciunile care sunt rostite pentru a menține pacea în cuplu ilustrează o breșă în ceea ce reprezintă încrederea lor.
În aceeași categorie mai poate fi inclus și mințitul cronic, însușit din copilărie.
4. FORMAREA UNEI COALIȚII ÎMPOTRIVA PARTENERULUI DE VIAȚĂ
O coaliție foarte frecvent întâlnită este cea formată între soț și mama lui, dar uneori acestă coaliție poate apărea și între soție și propria mamă, când acesta cere mamei părerea despre anumite decizii ce aparțin cuplului și astfel soția refuză sprijinul emoțional din partea soțului.
Când soția nu se înțelege cu soacra și este chemat soțul să medieze conflictul, de obicei acesta își trădează soția luând partea mamei. Este responsabilitatea soțului să-i transmită mamei sale că soția e prioritatea lui și că nu va tolera critica la adresa ei. Iar soțul trebuie să treacă sub tăcere detaliile intime ale vieții lui de om căsătorit, mai ales când se ceartă cu soția. Poate fi nevoie să-ți mai reducă din interacțiunile cu mama, dacă acestea interferează cu relația de cuplu.
5. ABSENTEISMUL SAU RĂCEALA
Se poate simți atunci când nu esti o prioritate pentru partener și ești nevoit să treci singur prin momentele dificile. Se poate vedea și în gesturile simple, ca atunci când îi întorci spatele celuilalt în momentele când are nevoie de o încurajare.
O relație devotată presupune să fii acolo pentru celălalt, atât atunci cînd apar traume care schimbă viața, cât și în cazul micilor incidente stresante din fiecare zi. Și mai înseamnă și să împărtășești bucuria cu partenerul în momentele bune.
Într-o relație stanbilă și devotată are loc o perpetuă recalibrare și fiecare învață de ce anume are nevoie celălalt pentru a se simți protejat, iubit și încurajat.
6. DISPARIȚIA INTERESULUI SEXUAL
O viață sexuală aflată în declin nu poate fi revitalizată cu o lenjerie sexy sau o sticle de vin. Schimbările fizice apărute cu vârsta sau datorită kilogramelor în plus i-ar putea face pe parteneri să se simtă nesiguri și nedoriți. Comparațiile negative ale unuia dintre parteneri distrug intimitatea emoțională și încrederea care dau baza pe care se construiește pasiunea. Partenerii nu se mai simt prețuiți sau pot exista impulsuri sexuale care nu se potrivesc.
Se spune ca aproximativ 15% dintre cuplurile trecute de 45 de ani, pur și șimplu încetează să mai facă sex. Surprinzător sau nu, bărbatul este cel care își pierde cel mai frecvent interesul pentru sex. Deși mulți susțin că asta nu le erodează relația, lipsa intimității fizice datorate lipsei vieții sexuale provoacă suferință, iar respingerea poate consuma relația.
7. LIPSA DE RESPECT
Indiferent cum comunică celălalt, dacă îți induce mereu ideea că ești în vreun fel inferior, înseamnă că te tratează cu lipsă de respect. O relație iubitoare nu presupune ca partenerul să îți corecteze greșelile gramaticale sau să te țină sub papuc. O atitudine disprețuitoare sau superioară este dovadă de abuz emoțional, la fel ca folosirea de porecle sau nesocotirea subtilă a voinței tale.
8. NEDREPTATEA
Nu poate exista iubire dacă unul dintre parteneri profită de celălalt. Viața și lumea sunt nedrepte, tocmai de aceea relația ar trebui să constituie un adăpost în fața acestora.
Adesea, când treburile gospodărești creează tensiune între parteneri, marea problemă nu vine din firimiturile de pe canapea, ci din nedreptatea suferită de cel căruia i se atribuie întreaga responsabilitate și își vede munca neapreciată.
O altă sursa a discordiei o reprezintă povara cheltuielilor familiei.
Nu există o cale ”corectă” de a împărți responsabilitățile unei familii, dar e nedrept să iei de unul singur decizii și sa-i spui celuilalt că trebuie să se descurce cu ele. Dacă vrei să schimbi ceva din înțelegerile prealabile, trebuie să negociezi.
9. EGOISMUL
Viața de cuplu presupune mai puține libertăți decât atunci când ești singur și faptul că uneori trebuie să pui nevoile cuplului înaintea nevoilor personale. Dacă nu poți face dovada că ești un partener de nădejde, treptat vor apărea resentimentele. ”Proba de foc” a egoismului va fi dată la apariția primului copil.
10. PROMISIUNILE ÎNCĂLCATE
Pentru iubire, o promisiune încălcată este la fel de periculoasă ca o minciună intenționată. Viața împreună se clădește pe promisiuni, iar dacă ele sunt încălcate nu poate exista încredere și siguranță.
Ganduri bune,
Ana Dobre – om și psiholog
”INFIDELITATEA – cum să clădești încrederea și să eviți trădarea” – J. Gottman& N. Silver