Terapeutul Meu Blog

Răspunsuri la întrebările tale

Esti rolul pe care-l joci?- Cum rolurile ne pot afecta la un nivel profund.

Majoritatea oamenilor traiesc cu convingerea ca toate actiunile celorlalti sunt influentate de personalitatea lor. Uneori, ceea ce facem are legatura cu ceea ce credem ca trebuie sa facem pentru a juca rolul care ne-a fost atribuit si luam foarte in serios acest aspect

Felul cum rolurile sociale ii pot transforma pe oameni la nivel profund a fost studiat in Experimentul Sanford(vezi documentarul BBC: „Experimentul Stanford”) realizat in 1973 de catre Philip Zimbardo prin observarea gardienilor americani ai inchisorii Abu Ghraib, care au torturat soldati irakieni. Cercetatorii de la Stanford au reprodus experimentul in 2006 la Universitatea Stanford prin studierea unor studenti care jucau roluri de gardieni sau detinuti intr-o falsa inchisoare imporvizata in subsolurile unei cladiri de la Stanford.

Atat Zimbardo cat si cercetatorii de la Stanford au vrut sa raspunda la intreberea: „Rolurile sociale ne pot afecta la un nivel profund?„. Asa ca au decis sa se foloseasca de rolurile de „detinut” si „gardian” dintr-o inchisoare. A fost creata o inchisoare falsa la subsolul uneia dintre cladirile Universitatii Stanford si au selectat 24 de studenti de gen masculin carora le-au atribuit la intamplare rolurile de „gardian” sau „detinut”. Detinutii au primit haine si numere la fel ca cei din inchisorile reale, iar gardienii erau imbracati uniforme si purtau ochelari de soare cu lentile negre. „Gardienii” si-au jucat rolul asa cum au crezut ca se comporta niste gardieni adevarati si i-au inchis pe „detinuti” in celule. Initial, atmosfera a fost prieteneasca, dar pe masura ce experimentul a avansat, „gardienii” au devenit exigenti si meschini, iar „detinutii” au inceput sa se comporte ca niste prizonieri adevarati; au strigat la „gardieni”, i-au injurat si nu le-au respectat ordinele. In plus fata de aceste actiuni, s-a observat clar ca studentii si-au insusit rolurile la un nivel foarte emotional: s-au suparat si au devenit furiosi si multi au fost scosi din studiu datorita reactiilor emotionale puternice. Experimntul a fost intrerupt inainte de a se finaliza, dar a fost clar ca atunci cand preluam un rol, nu doar jucam acel rol, ci tot ceea ce stim ca ar trebui sa insemne rolul respectiv ne afecteaza la nivel profund.

Ce-ar fi daca ati face voi insiva un experiment si ati observa oamenii care joaca diverse roluri sociale amintindu-va Experimentul Stanford si jucand voi insivaun rol: rolul „marele intelept’?

Ganduri bune!

TerapeutulMeu

Lasă un răspuns